Łatwiutkie ciasto cytrynowe z borówkami - orzeźwiający deser za grosze!
2021-10-04
łatwy
25 min
6
Ciasto cytrynowe z borówkami jest cudownie aromatyczne i orzeźwiające w smaku, dzięki dodatkowi cytryny i owoców, a także bardzo smaczne i łatwiutkie do zrobienia.Sprawdźcie nasz przepis i cieszcie się jego smakiem do popołudniowej kawy lub herbaty!
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g borówek amerykańskich (można użyć jagód, także zamrożonych lub malin)
- sok z 1/2 dorodnej cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- masło i bułka tarta do wysypania formy
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże owoce opłukać i dobrze odsączyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Mrożonych nie rozmrażać.
- Jajka wybić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę (oczywiście można to zrobić mikserem).
- Dalej miksując, na wolnych obrotach miksera dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
- Następnie wlać olej i sok z cytryny, dorzucić skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Dorzucić owoce i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 50-60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.