Łatwiutkie ciasto cytrynowe z borówkami - orzeźwiający deser za grosze!

Łatwiutkie ciasto cytrynowe z borówkami - orzeźwiający deser za grosze!
Autor: Shutterstock To ciasto jest tak łatwiutkie do przygotowania, że do jego zrobienia potrzeba 20-25 minut
łatwy
25 min
6

Ciasto cytrynowe z borówkami jest cudownie aromatyczne i orzeźwiające w smaku, dzięki dodatkowi cytryny i owoców, a także bardzo smaczne i łatwiutkie do zrobienia.Sprawdźcie nasz przepis i cieszcie się jego smakiem do popołudniowej kawy lub herbaty!

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówek amerykańskich (można użyć jagód, także zamrożonych lub malin)
  • sok z 1/2 dorodnej cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • masło i bułka tarta do wysypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże owoce opłukać i dobrze odsączyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Mrożonych nie rozmrażać.
  • Jajka wybić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę (oczywiście można to zrobić mikserem).
  • Dalej miksując, na wolnych obrotach miksera dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
  • Następnie wlać olej i sok z cytryny, dorzucić skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Dorzucić owoce i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 50-60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej