Kazachskie pączki - baursaki - lekkie i puszyste
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kazachskie pączki - baursaki - przygotowuje się z bezjajecznego ciasta drożdżowego. Dzięki długotrwałemu wyrastaniu są lekkie i puszyste. W Kazachstanie podaje się baursaki do mocnej herbaty.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 2 łyżki śmietany 36%
- 30 g masła
- 200 ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 kg mąki
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W kubku, w 80 ml ciepłej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Gdy drożdże uniosą się do brzegów kubka zagnieść ciasto z podanych składników.
- Ciasto okryć ściereczką kuchenną i odstawić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wbić w niego palce, aby odgazować. Ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. W sumie powinno to zająć około 2 godzin.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm, podsypując go niewielką ilością mąki. Placek pokroić na romby lub kwadraty. Romby ułożyć na ścierce kuchenne i odstawić na 20 minut.
- Wyrośnięte romby smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.