Kapitalny sernik kokosowy z czekoladowymi dodatkami: lepsza wersja batoników

Kapitalny sernik kokosowy z czekoladowymi dodatkami: lepsza wersja batoników
Autor: Shutterstock Kokosowy sernik w cieście czekoladowym - czy może być coś lepszego?
średni
45 min
6

Sernik kokosowy z czekoladowymi dodatkami to udany mariaż czekoladowego ciasta kruchego i masy serowej o wyraźnie kokosowym smaku. Ten sernik to naprawdę lepsza wersja popularnych kokosowych batoników.

SKŁADNIKI

  • Ciasto czekoladowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieć ciasto i  odłóż je do lodówki na godzinę, a jeszcze lepiej przygotuj je dzień wcześniej.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej połowę ciasta.
  • Przygotuj masę serową: utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksuj, do połączenia się składników. Dodawaj jajka po jednym, cały czas miksując. Na sam koniec, cały czas miksując, dodaj śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.
  • Masę serową wyłóż na kruche ciasto czekoladowe i zetrzyj na nią drugą połowę ciasta.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez godzinę, studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodź w lodówce.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej