Kapitalny sernik kokosowy z czekoladowymi dodatkami: lepsza wersja batoników
2021-08-01
średni
45 min
6
Sernik kokosowy z czekoladowymi dodatkami to udany mariaż czekoladowego ciasta kruchego i masy serowej o wyraźnie kokosowym smaku. Ten sernik to naprawdę lepsza wersja popularnych kokosowych batoników.
SKŁADNIKI
- Ciasto czekoladowe:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki kakao
- Masa serowa:
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieć ciasto i odłóż je do lodówki na godzinę, a jeszcze lepiej przygotuj je dzień wcześniej.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej połowę ciasta.
- Przygotuj masę serową: utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksuj, do połączenia się składników. Dodawaj jajka po jednym, cały czas miksując. Na sam koniec, cały czas miksując, dodaj śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.
- Masę serową wyłóż na kruche ciasto czekoladowe i zetrzyj na nią drugą połowę ciasta.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez godzinę, studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodź w lodówce.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe