Kapitalne pulchne ciasto z owocami - zjawiskowo wygląda i smakuje!
2021-08-16
łatwy
60 min
6
Pulchne ciasto z owocami to prosty biszkopt tłuszczowy w dwóch kolorach. Po przekrojeniu ciekawie się prezentuje, a smakuje wybornie, bo przełożony jest puszystym kremem i owocami lub dżemem, które stanowią korzystny kontrapunkt smakowy.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżki kisielu
- Masa
- 20 dkg masła
- 1 serek mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- 200 ml śmietany 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- dodatkowo: domowy dżem albo świeże owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dolać olej ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
- Jedną część ciasta wylać do blaszki 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej 2 części ciasta dodać kisiel i wymieszać. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką ciasto z kisielem.
- Piec w 170 st około 50 minut.
- Przygotować masę: masło z cukrem utrzeć do białości, porcjami dodawać śmietanę, serek, mleko w proszku. Powinniśmy otrzymać puszysty krem.
- Ciasto kroimy na pół, spód smarujemy dżemem lub układamy nim świeże owoce, przykrywamy je masą i drugą częścią ciasta. Wierzch możemy także posmarować masą i posypać startą czekoladą (wtedy wcześniej trzeba odłożyć ok. 1/3 masy) albo posypać je cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?