Kapitalne pulchne ciasto z owocami - zjawiskowo wygląda i smakuje!

Kapitalne ciasto Huragan -  zjawiskowo wygląda i smakuje!
Autor: Shutterstock Ciasto Huragan świetnie smakuje i doskonale się prezentuje, ale jego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane.
łatwy
60 min
6

Pulchne ciasto z owocami to prosty biszkopt tłuszczowy w dwóch kolorach. Po przekrojeniu ciekawie się prezentuje, a smakuje wybornie, bo przełożony jest puszystym kremem i owocami lub dżemem, które stanowią korzystny kontrapunkt smakowy.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżki kisielu
  • Masa
  • 20 dkg masła
  • 1 serek mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dodatkowo: domowy dżem albo świeże owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dolać olej ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
  • Jedną część ciasta wylać do blaszki 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej 2 części ciasta dodać kisiel i wymieszać. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką ciasto z kisielem.
  • Piec w 170 st około 50 minut.
  • Przygotować masę: masło z cukrem utrzeć do białości, porcjami dodawać śmietanę, serek, mleko w proszku. Powinniśmy otrzymać puszysty krem.
  • Ciasto kroimy na pół, spód smarujemy dżemem lub układamy nim świeże owoce,  przykrywamy je  masą i drugą częścią ciasta. Wierzch możemy także posmarować masą i posypać startą czekoladą (wtedy wcześniej trzeba odłożyć ok. 1/3 masy) albo posypać je cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej