Jak zrobić pączki bez smażenia? Fit przepis na tłusty czwartek

pączki bez smażenia
Autor: Shutterstock Pączki bez smażenia na tłusty czwartek są pyszne i o wiele mniej kaloryczne.
łatwy
90 min
6

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy można zrobić pączki bez smażenia? Oczywiście, że można. Pyszne i puszyste pączki bez tłuszczu to świetny pomysł na tłusty czwartek. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, a składniki można kupić nawet w małych sklepach. Pączki piecze się w piekarniku, dzięki czemu nie nasiąkają tłuszczem i są mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Poznajcie prosty przepis na pączki bez smażenia.

Pączki bez smażenia – składniki

Do przygotowania pysznych pączków, które nie wymagają smażenia, wykorzystuje się proste produkty. Te same składniki znajdują się w tradycyjnych smażonych pączkach. Warto pamiętać, że ciasto na pączki wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mleko należy podgrzać, a masło roztopić.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • ciepłe mleko
  • świeże drożdże
  • roztopione masło
  • jajka
  • cukier
  • szczypta soli
  • konfitura różna lub inna

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Przepis na doskonałe domowe pączki niewymagające smażenia nie jest trudny. Dzięki temu, że smażenie zostało zastąpione pieczeniem w piekarniku, skraca się czas przygotowania. Pączki są nie tylko pyszne i puszyste. Zawierają mnie kalorii niż te tradycyjne, są zdrowsze i o wiele lżejsze.

Jak więc zrobić pączki bez smażenia? Przepis został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście pączków w domu, z tym sprawdzonym przepisem zrobicie je na medal. Każdy kto ich spróbuje, będzie oczarowany smakiem. Pączki robi się w kilku łatwych krokach:

Jak podawać pączki bez smażenia?

Osoby, które są na diecie odchudzającej, unikają cukru lub tłuszczu czy zdrowo się odżywiają, nie muszą rezygnować z pysznych słodkości w tłusty czwartek. Przepis na pączki bez smażenia powstał właśnie z myślą o nich. Pączki bez tłuszczu, które piecze się w piekarniku, są pyszne i puszyste. Mają o wiele mniej kalorii, więc są idealne dla osób, które są na diecie. Pączki bez smażenia są jednak tak pyszne, że będą smakować każdemu.

Upieczone domowe pączki wypełnione konfiturą różaną lub domowym dżemem owocowym warto oprószyć cukrem pudrem lub udekorować cytrynowym lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 350 g konfitury różanej lub innej
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać cukier i 1 łyżkę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka i wlać pozostałe mleko. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę z solą i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Dodać roztopione masło i wyrabiać, aż składniki się połączą, a ciasta stanie błyszczące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła.
  • Na każde koło nałożyć porcję konfitury i zlepić ciasto, formując okrągłe pączki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się rumiane.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
  • Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej