Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Keks z rodzynkami i świeżą żurawiną to pyszne ciasto na zimowe podwieczorki. W krajach anglosaskich takie ciasto tradycyjnie podaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowo lekka wersja keksu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki masła (4 łyżki stołowe), o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 duża pomarańcza, starta skórka oraz sok
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 1 szklanka świeżej żurawiny
- 1/3 szklanka złotych rodzynek
- cukier puder od dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
- Dodać masło i ucierać razem. Następnie dodać jajko, sok z pomarańczy i jogurt. Wymieszać razem.
- Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę.
- Na koniec dodać żurawinę i rodzynki. Wymieszać łyżką.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. Ciasto w naturalny sposób pęknie podczas wyrastania w piekarniku.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.