Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną

2021-03-30
Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Keks z rodzynkami i świeżą żurawiną to pyszne ciasto na zimowe podwieczorki. W krajach anglosaskich takie ciasto tradycyjnie podaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowo lekka wersja keksu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki masła (4 łyżki stołowe), o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża pomarańcza, starta skórka oraz sok 
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany 
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 1/3 szklanka złotych rodzynek
  • cukier puder od dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wymieszać ze startą skórką pomarańczową. 
  • Dodać masło i ucierać razem. Następnie dodać jajko, sok z pomarańczy i jogurt. Wymieszać razem. 
  • Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. 
  • Na koniec dodać żurawinę i rodzynki. Wymieszać łyżką.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. Ciasto w naturalny sposób pęknie podczas wyrastania w piekarniku. 
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.