Efektowne ciasto ananasowe do góry nogami - łatwo się robi, szybko znika!
2021-10-01
łatwy
20 min
8
Ciasto ananasowe do góry nogami zwane też ciastem ananasowym odwróconym, to amerykański pomysł na wykorzystanie ananasów z puszki, który już w latach 50. i 60. ubiegłego wieku zawojował USA. Znany tam jest pod nazwą Pineapple Upside Down Cake. Ciasto słusznie zdobyło wierne grono fanów, bo jest niesłychanie łatwe do przygotowania, smaczne i efektownie się prezentuje.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 całe jajka
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- Spód, który potem będzie wierzchem ciasta:
- 30 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 puszka ananasów w plastrach
- wiśnie kandyzowane lub w syropie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Foremkę o średnicy 21-23 cm posmarować masłem i posypać cukrem trzcinowym. Ułożyć na tym plastry ananasa. Jeśli kilka zostanie, można je przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki foremki. W otworach plastrów ananasa ułożyć kandyzowane wiśnie.
- Masło ubić mikserem na biały puch, dodając powoli cukier trzcinowy. Wbić jajka nie przerywając ubijania, a następnie dodać śmietanę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać ją do masy z jajkami i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć na ananasowy spód i wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-45 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a po około 30 minutach przykryć je talerzem większym niż średnica tortownicy i obrócić. Wyjąć z tortownicy - gotowe!
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.