Efektowne ciasto ananasowe do góry nogami - łatwo się robi, szybko znika!

2021-10-01
Efektowne ciasto ananasowe do góry nogami - łatwo się robi, szybko znika!
Autor: Shutterstock Ciasto anansowe do góry nogami zrobić można w 20 minut!
łatwy
20 min
8

Ciasto ananasowe do góry nogami zwane też ciastem ananasowym odwróconym, to amerykański pomysł na wykorzystanie ananasów z puszki, który  już w latach 50. i 60. ubiegłego wieku zawojował USA. Znany tam jest pod nazwą Pineapple Upside Down Cake. Ciasto słusznie zdobyło wierne grono fanów, bo jest  niesłychanie łatwe do przygotowania, smaczne i efektownie się prezentuje.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 całe jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • Spód, który potem będzie wierzchem ciasta:
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  •  wiśnie kandyzowane lub w syropie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Foremkę o średnicy 21-23 cm posmarować masłem i posypać cukrem trzcinowym. Ułożyć na tym plastry ananasa. Jeśli kilka zostanie, można je przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki foremki. W otworach plastrów ananasa ułożyć kandyzowane wiśnie.
  • Masło ubić mikserem na biały puch, dodając powoli cukier trzcinowy. Wbić jajka nie przerywając ubijania, a następnie dodać śmietanę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać ją do masy z jajkami i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na ananasowy spód i wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-45 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a po około 30 minutach przykryć je talerzem większym niż średnica tortownicy i obrócić. Wyjąć z tortownicy - gotowe!
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.