Ciasto wełniane - cudownie miękkie i delikatne drożdżowe, które rozpływa się w ustach

Ciasto wełniane
Autor: Shutterstock Ciasto wełniane przypomina zwiniętą w motek wełnę.
łatwy
50 min
10

Dieta wegetariańska

Lubisz drożdżówki na śniadanie? Ciasto wełniane czyli wool roll bread to ekstra pomysł na dobry początek dnia. Jest niesamowicie delikatne, miękkie i puszyste. A do tego wręcz rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w letnim mleku i poczekać kilka minut, aż zaczną pracować.
  • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, jajko i śmietanę, a na koniec "bąbelkujący" rozczyn drożdży.
  • Zagnieść ciasto. Zwykle zajmuje to do 10 min zanim będzie gotowe, to znaczy gładkie, elastyczne ale klejące. powinno łatwo odchodzić od brzegów miski.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 5 równych części i uformować z nich kule, przykryć i zostawić na 10 minut.
  • Po tym czasie każdą kule rozwałkować na kształt prostokąta o przybliżonych wymiarach 10x15 cm. Każdy prostokąt ponacinać w cienkie paski do 2/3 długości, następnie zaczynając od strony bez nacięć zwinąć ciasto jak roladę. Powtórzyć te czynności dla ze wszystkimi kawałkami ciasta.
  • Gotowe "rolady" ułożyć ciasno w tortownicy wokół jej brzegu, aby utworzyć z nich okrąg. Tortownicę przykryj i odstaw na 1-2 godziny, aby ciasto ponownie wyrosło.
  • Wyrośnięte ciasto posmarować z wierzchu odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 25 min, aż będzie rumiane.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Ciasto wełniane z nadzieniem

Ciasto wełniane można zrobić tak jak w przepisie powyżej, ale można je również wypełnić pysznym nadzieniem. Wystarczy po rozwałkowaniu i nacięciu ciasta wyłożyć nieco farszu na nieponacinaną jego część i dopiero wtedy zwinąć rolkę. Nadzieniem może być konfitura, dżem lub ulubiony krem. Można też zrobić w tym celu specjalną masę: słodką albo wytrawną. 

Słodkie nadzienie orzechowe do ciasta wełnianego

2 łyżki mleka

2 łyżki cukru

1 łyżka miękkiego masła

3-4 łyżki siekanych orzechów laskowych

Aby przygotować to pyszne nadzienie należy masło, mleko i cukier rozpuścić na małym ogniu, gdy się połączą dodać orzechy i jeszcze przez chwilę podgrzewać.

Nadzienie słodko-wytrawne do wełnianego chlebka

1/2 szklanki pokrojonego w kostkę tofu

0,5 niedużej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżka sosu chili

1 łyżka miodu

szczypta mielonego imbiru

olej

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać sosy i miód, gotować przez 1-2 minuty. Dodać tufu i mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut, przyprawić solą i mielonym imbirem.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej