Ciasto wełniane - cudownie miękkie i delikatne drożdżowe, które rozpływa się w ustach
Dieta wegetariańska
Lubisz drożdżówki na śniadanie? Ciasto wełniane czyli wool roll bread to ekstra pomysł na dobry początek dnia. Jest niesamowicie delikatne, miękkie i puszyste. A do tego wręcz rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku i poczekać kilka minut, aż zaczną pracować.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, jajko i śmietanę, a na koniec "bąbelkujący" rozczyn drożdży.
- Zagnieść ciasto. Zwykle zajmuje to do 10 min zanim będzie gotowe, to znaczy gładkie, elastyczne ale klejące. powinno łatwo odchodzić od brzegów miski.
- Miskę z gotowym ciastem przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 5 równych części i uformować z nich kule, przykryć i zostawić na 10 minut.
- Po tym czasie każdą kule rozwałkować na kształt prostokąta o przybliżonych wymiarach 10x15 cm. Każdy prostokąt ponacinać w cienkie paski do 2/3 długości, następnie zaczynając od strony bez nacięć zwinąć ciasto jak roladę. Powtórzyć te czynności dla ze wszystkimi kawałkami ciasta.
- Gotowe "rolady" ułożyć ciasno w tortownicy wokół jej brzegu, aby utworzyć z nich okrąg. Tortownicę przykryj i odstaw na 1-2 godziny, aby ciasto ponownie wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto posmarować z wierzchu odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 25 min, aż będzie rumiane.
Ciasto wełniane z nadzieniem
Ciasto wełniane można zrobić tak jak w przepisie powyżej, ale można je również wypełnić pysznym nadzieniem. Wystarczy po rozwałkowaniu i nacięciu ciasta wyłożyć nieco farszu na nieponacinaną jego część i dopiero wtedy zwinąć rolkę. Nadzieniem może być konfitura, dżem lub ulubiony krem. Można też zrobić w tym celu specjalną masę: słodką albo wytrawną.
Słodkie nadzienie orzechowe do ciasta wełnianego
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżki siekanych orzechów laskowych
Aby przygotować to pyszne nadzienie należy masło, mleko i cukier rozpuścić na małym ogniu, gdy się połączą dodać orzechy i jeszcze przez chwilę podgrzewać.
Nadzienie słodko-wytrawne do wełnianego chlebka
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę tofu
0,5 niedużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżka miodu
szczypta mielonego imbiru
olej
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać sosy i miód, gotować przez 1-2 minuty. Dodać tufu i mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut, przyprawić solą i mielonym imbirem.