Ciasto spod widelca, z owocami - przepis na błyskawiczne ciasto mieszane widelcem
2022-08-17
łatwy
20 min
4
Ciasto spod widelca to jedno z prostszych ciast. Do jego przygotowania potrzebujesz piekarnika, blaszki, misek i widelca. Wypróbuj przepis na ciasto mieszane widelcem, z dodatkiem sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Zdziwisz się, jakie to łatwe i szybkie, a także smakowite
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g owoców sezonowych
- Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki zimnego masła
- 1 łyżka cukru opcjonalnie
- 1 łyżka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce umieścić mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny. Wymieszać wszystko widelcem.
- W drugiej misce mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Następnie wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać widelcem do połączenia.
- Składniki kruszonki wsypać do miski i rozdrobnić palcami do uzyskania grudek.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a na wierzchu ułożyć wybrane owoce i lekko wcisnąć do środka masy. Posypać wierzch ciasta kruszonką.
- Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.