Ciasto spod widelca, z owocami - przepis na błyskawiczne ciasto mieszane widelcem

Ciasto spod widelca, z owocami - przepis na błyskawiczne ciasto mieszane widelcem
Autor: Shutterstock Błyskawiczne ciasto mieszane widelcem udaje się zawsze, idealnie nadaje się na podwieczorek
łatwy
20 min
4

Ciasto spod widelca to jedno z prostszych ciast. Do jego przygotowania potrzebujesz piekarnika, blaszki, misek i widelca. Wypróbuj przepis na ciasto mieszane widelcem, z dodatkiem sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Zdziwisz się, jakie to łatwe i szybkie, a także smakowite

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g owoców sezonowych
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej misce umieścić mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny. Wymieszać wszystko widelcem.
  • W drugiej misce mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Następnie wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać widelcem do połączenia.
  • Składniki kruszonki wsypać do miski i rozdrobnić palcami do uzyskania grudek.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a na wierzchu ułożyć wybrane owoce i lekko wcisnąć do środka masy. Posypać wierzch ciasta kruszonką.
  • Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej