Ciasto duńskie - lekkie, puszyste, cudownie listkujące

Ciasto duńskie
Autor: Shutterstock Warkocze z pekanami przygotowane z ciasta duńskiego.
łatwy
60 min
10

Ciasto duńskie to wielowarstwowe ciasto przypominające nieco ciasto francuskie lub filo. Składa się ono z wielu warstw, które oddzielają warstewki masła, dzięki czemu dodatkowo jest aksamitne i maślane. Jak je przygotować? To wcale nie takie trudne.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 40 g świeżych drożdży (schłodzonych)
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka (schłodzone)
  • 2 kostki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę wlać do miski, dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą.
  • Do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, sól i jajka, zagnieść ciasto.
  • Z gotowego ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski i wstawić do lodówki (koniecznie, żeby nie rosło).
  • Wkładając ciasto do lodówki wyjąć z niego masło. Pozostawić je na czas schładzania ciasta w temperaturze pokojowej.
  • Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować je na kwadrat o grubości 1 cm.
  • Ogrzane lekko masło stłuc wałkiem, aby nabrało takiej konsystencji jak ciasto.
  • Masło ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta ukośnie, a boki ciasta złożyć do środka w kopertę. Rozwałkować na grubość 1 cm.
  • Rozwałkowane ciasto złożyć 3 razu, przekręcić o 90 stopni i ponownie rozwałkować. Ten krok powtórzyć.
  • Złożyć ciasto na pół i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej