Ciasto duńskie - lekkie, puszyste, cudownie listkujące
2022-03-18
łatwy
60 min
10
Ciasto duńskie to wielowarstwowe ciasto przypominające nieco ciasto francuskie lub filo. Składa się ono z wielu warstw, które oddzielają warstewki masła, dzięki czemu dodatkowo jest aksamitne i maślane. Jak je przygotować? To wcale nie takie trudne.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka zimnej wody
- 40 g świeżych drożdży (schłodzonych)
- 30 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka (schłodzone)
- 2 kostki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wlać do miski, dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą.
- Do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, sól i jajka, zagnieść ciasto.
- Z gotowego ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski i wstawić do lodówki (koniecznie, żeby nie rosło).
- Wkładając ciasto do lodówki wyjąć z niego masło. Pozostawić je na czas schładzania ciasta w temperaturze pokojowej.
- Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować je na kwadrat o grubości 1 cm.
- Ogrzane lekko masło stłuc wałkiem, aby nabrało takiej konsystencji jak ciasto.
- Masło ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta ukośnie, a boki ciasta złożyć do środka w kopertę. Rozwałkować na grubość 1 cm.
- Rozwałkowane ciasto złożyć 3 razu, przekręcić o 90 stopni i ponownie rozwałkować. Ten krok powtórzyć.
- Złożyć ciasto na pół i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?