Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi - przepis na puszysty orzechowy drożdżowiec
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi to pyszna przekąska na każdą porę dnia. Idealnie smakuje ze szklanką mleka, kubkiem kakao lub filiżanką kawy czy herbaty. Jego przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga nieco cierpliwości i czasu, aby ciasto wyrosło puszyste i mięciutkie. Zdecydowanie warto.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- oraz:
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g orzechów laskowych
- 200 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier rozpuścić w połowie szklanki mleka.
- Mąkę przesiać i na środku kopczyka zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami.
- Przysypać odrobiną mąki i wymieszać w papkowaty zaczyn. Przykryć i odstawić na 20 minut.
- Po tym czasie dodać sól, skórkę z cytryny i resztę mleka i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 40 min.
- Wyrośnięte ciasto energicznie zagnieść i uformować w wałek.
- Lekko zwinąć wokół własnej osi i ułożyć w blaszce wysmarowanej tłuszczem.
- Powierzchnię ciasta posypać cukrem i posiekanymi orzechami, na wierzch zetrzeć masło.
- Ciasto odstawić na 10 min, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 25 min.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego