Błyskawiczne irlandzkie ciasto z jabłkami - wilgotne, dzięki dużym kawałkom jabłek
2022-08-22
łatwy
25 min
4
Irlandzkie ciasto z jabłkami robi się błyskawicznie i równie szybko znika ono z talerzy. Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi przypraw i wilgotne, co zawdzięcza sporym kawałkom jabłek w środku. Polecamy na letnie podwieczorki.
SKŁADNIKI
- 450 g/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 170 g masła miękkiego
- 150 g/3/4 szklanki cukru
- 4 duże twarde jabłka
- 2 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru - do posypania góry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy i cukier, wymieszaj całość widelcem. Dodaj masło i rozetrzyj wszystko w palcach tworząc kruszonkę.
- Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i wymieszaj.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Jabłka pokrój w grubszą kostkę lub plastry (wolę tę opcję, bo struktura ciasta ciekawie się wtedy prezentuje), dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm. Wierzch ciasta posyp cukrem.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Zobacz naszą galerię przepisów na inne ciasta z jabłkami