Błyskawiczne irlandzkie ciasto z jabłkami - wilgotne, dzięki dużym kawałkom jabłek

Błyskawiczne Irlandzkie ciasto z jabłkami - wilgotne, dzięki dużym kawałkom jabłek
Autor: Shutterstock To ciasto przygotujesz naprawdę błyskawicznie, równie szybko zniknie z talerzy
łatwy
25 min
4

Irlandzkie ciasto z jabłkami robi się błyskawicznie i równie szybko znika ono z talerzy. Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi  przypraw i wilgotne, co zawdzięcza sporym kawałkom jabłek w środku. Polecamy na letnie podwieczorki.

SKŁADNIKI

  • 450 g/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g masła miękkiego
  • 150 g/3/4 szklanki cukru
  • 4 duże twarde jabłka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru - do posypania góry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy i cukier, wymieszaj całość widelcem. Dodaj masło i rozetrzyj wszystko w palcach tworząc kruszonkę.
  • Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i wymieszaj.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Jabłka pokrój w grubszą kostkę lub plastry (wolę tę opcję, bo struktura ciasta ciekawie się wtedy prezentuje), dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm. Wierzch ciasta posyp cukrem.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Zobacz naszą galerię przepisów na inne ciasta z jabłkami

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej