Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy

Biszkopt tortowy oszczędny
Autor: Shutterstock Biszkopt można przygotować z zaledwie czterech jajek, pod warunkiem, że dodamy proszek do pieczenia.
łatwy
30 min
4

Naturalnym środkiem spulchniającym ciasto biszkoptowe jest piana ubita z białek. Zazwyczaj na biszkopt do tortu potrzeba zużyć 8-12 jajek. Biszkopt tortowy można przygotować w sposób oszczędny z mniejszej ilości jajek, ale wtedy trzeba dodać środek spulchniający. W tym przypadku proszek do pieczenia. Oszczędny biszkopt tortowy zawsze się udaje i jest idealny do domowych tortów. 

SKŁADNIKI

  • 4 jaja
  • 26 dkg cukru
  • 13 dkg mąki pszennej tortowej
  • 13 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia i skórka z starta z cytryny
  • 2 dkg masła do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka utrzeć z 20 dkg cukru. 
  • Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody. 
  • Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 6 dkg cukru. 
  • Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę, dodać nasionka wyskrobane z przeciętego strączka wanilii i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i upiec.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu, przeciąć, nasączyć i przełożyć kremem.