Babka prababci: sprawdzony przepis na pyszną babę drożdżową!
2021-03-29
średni
35 min
4
Pyszna babka drożdżowa z przepisu prababci ma doskonały maślany smak, jest też lekka i puszysta. Może być ozdobą wielkanocnego stołu, warto jednak piec ją częściej niż raz w roku, bo babka prababci naprawdę doskonała!
Polecamy też inne przepisy na wielkanocne babki drożdżowe:
Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler
Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących
Babka drożdżowa wielkanocna - przepis klasyczny na babę z lukrem cytrynowym
Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe
SKŁADNIKI
- 50 dag maki
- 8 dag drożdży
- 8 żółtek
- 20 dag stopionego masła
- 20 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- skórka pomarańczowa
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Masło stopić, pozostawić w cieple.
- Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Dodać rozczyn do jajek, dosypać mąki i dodać skórkę z cytryny. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk lub ubijaków robota.
- Dodać masło i skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - aż podwoi swoją objętość.
- Formę do pieczenia bab wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegu formy.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec ok. 30 minut - co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika.
- Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest suchy - babka jest gotowa. Jeśli nie - dopiec ją przez 5-10 minut.
- Ciasto pozostawić na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.