Babka prababci: sprawdzony przepis na pyszną babę drożdżową! [WIDEO]

2021-03-04
Babka prababci: sprawdzony przepis na pyszną babę drożdżową!
Autor: Shutterstock Babka drożdżowa według przepisu  prababci jest  bardzo lekka i puszysta, o maślanym smaku.
średni
35 min
4

Pyszna babka drożdżowa z przepisu prababci ma doskonały maślany smak, jest też lekka i puszysta. Może być ozdobą wielkanocnego stołu, warto jednak piec ją częściej niż raz w roku, bo babka prababci naprawdę doskonała!

Składniki

50 dag maki

8 dag drożdży

8 żółtek

20 dag stopionego masła

20 dag cukru

1/2 laski wanilii

skórka otarta z cytryny

1/2 szklanki ciepłego mleka

skórka pomarańczowa

masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Masło stopić, pozostawić w cieple.

Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Dodać rozczyn do jajek, dosypać mąki i dodać skórkę z cytryny. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk lub ubijaków robota.

Dodać masło i skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - aż podwoi swoją objętość.

Formę do pieczenia bab wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegu formy.

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec ok. 30 minut - co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika.

Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest suchy - babka jest  gotowa. Jeśli nie - dopiec ją przez 5-10 minut.

Ciasto  pozostawić na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.