Apfelkuchen, czyli niemieckie ciasto z jabłkami. Banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie
Obłędne maślane ciasto z jabłkami z cytrynową nutą według tego niemieckiego przepisu zawróci w niejednym kubku smakowym. Apfelkuchen robi się szybko, a składniki są niedrogie. To pomysł na pyszny deser, który sprawdzi się bez względu na porę roku czy okazję. Oto łatwy i sprawdzony przepis na smakowite maślane ciasto z jabłkami.
Jak pokroić jabłka do Apfelkuchen?
To pysznie niemieckie ciasto charakteryzuje się tym, że na wierzchu widać duże kawałki jabłek. Aby osiągnąć ten efekt, należy je odpowiednio pokroić. Obrane jabłka trzeba przekroić na pół i naciąć, tak aby nie przekroić ich całkowicie. Następnie nacięte połówki kroi się na ćwiartki i skrapia sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Przepis na niemiecki ciasto z jabłkami Apfelkuchen
- Przepis na niemieckie ciasto jabłkowe nie jest trudny. To kilka bardzo łatwych kroków.
- Ciasto robi się szybko. Trzeba tylko poczekać godzinę, aż się upiecze.
- Lista składników to produkty proste i łatwo dostępne. Niemiecki jabłecznik z cytrynową nutą robi się z mąki pszennej, masła, jajek, cukru, proszku do pieczenia oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
- Ciasto piecze się w tortownicy o średnicy 25 cm.
- Do ciasta najlepsze będą jabłka twarde i soczyste. Sprawdzą się takie odmiany jak Jonagold, Jonaprince czy Ligol.
- Wszystkie składniki do ciasta z jabłkami powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki należy miksować tylko do połączenia, a część najlepiej wymieszać łyżką. Ciasto nie będzie za bardzo napowietrzone, dzięki czemu nie opadnie po wyjęciu z piekarnika.
- W czasie pieczenia Apfelkuchen pod żadnym pozorem nie należy otwierać drzwiczek. Pod koniec pieczenia można je uchylić i sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe.
Kiedy podawać Apfelkuchen?
Niemieckie ciasto z jabłkami jest uniwersalne i dość długo zachowuje świeżość. Pysznie smakuje z kawą lub herbatą. To super pomysł na deser po rodzinnym obiedzie i małe co nieco w zwykły dzień. Apfelkuchen prezentuje się efektownie, więc można je upiec na święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Przepis inspirowany blogiem na-talerzu.pl
Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na pyszne ciasta z jabłkami
SKŁADNIKI
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 2 duże jabłka
- 3 jaja
- sok z 1 i 1/2 cytryny + sok z 1/2
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie pokrój każdą połówkę na ćwiartki, starając się nie przeciąć do końca. Skrop sokiem z połowy cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając lub miksując, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszając łyżką lub miksując na niskich obrotach. Wlej sok z półtorej cytryny do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i równomiernie rozprowadź je. Ułóż na cieście ćwiartki jabłek w równych odstępach.
- Umieść tortownicę w piekarniku i piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem opcjonalnie posyp cukrem pudrem.