Agrestowe ciasto z bezową pierzynką - słodko-kwaskowe pyszności za grosze!
      2021-07-18
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          6
      
    Agrestowe ciasto z bezową pierzynką to słodko-kwaskowe ciasto dla miłośników kontrastowych smaków. Idealny deser na letnie popołudnie.
SKŁADNIKI
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- Beza:
- 4 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 30-40 dag dojrzałego agrestu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawać po 1 jajku i po łyżce mąki. Na koniec wsypać resztę mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Agrest umyć, oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. Rozłożyć na cieście i lekko docisnąć, aby się w nim trochę zanurzył.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, po łyżce wsypywać cukier, stale ubijając, do rozpuszczenia cukru. Bezę rozłożyć na agreście, wyrównać szpatułką.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec przez ok. 45 minut.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
    
    
    
    
 
           
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        