Agrestowe ciasto z bezową pierzynką - słodko-kwaskowe pyszności za grosze!

Agrestowe ciasto z bezową pierzynką - słodko-kwaskowe pyszności za grosze!
Autor: Shutterstock Agrest to cudownie pyszny owoc, który doskonale nadaje się nie tylko na przetwory, ale też na wypieki
łatwy
45 min
6

Agrestowe ciasto z bezową pierzynką to słodko-kwaskowe ciasto dla miłośników kontrastowych  smaków. Idealny deser na letnie popołudnie.

SKŁADNIKI

  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 30-40 dag dojrzałego agrestu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawać po 1 jajku i po łyżce mąki. Na koniec wsypać resztę mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Agrest umyć, oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. Rozłożyć na cieście i lekko docisnąć, aby się w nim trochę zanurzył.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, po łyżce wsypywać cukier, stale ubijając, do rozpuszczenia cukru. Bezę rozłożyć na agreście, wyrównać szpatułką.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec przez ok. 45 minut.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej