Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis

2021-11-30
Daria
Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Tatar  z tuńczyka to wykwintna przystawka, idealna na przyjęcie.
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Proponujemy tatar z tuńczyka z cytrusowymi nutami, który może dla ciebie i twoich bliskich prawdziwym rarytasem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga pewnej wprawy, ale efekt powala na kolana. Podajemy przepis na tatar z tuńczyka  - prawdziwą uczta dla podniebienia!

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżego tuńczyka (może być mrożony)
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 czerwonego grejpfruta
  • mały kawałek świeżego ogórka ze skórką
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki sosu sojowego do smaku
  • opcjonalnie: szczypiorek, sok z cytryny do smaku, świeże zioła do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mrożonego tuńczyka odmrażamy powoli (bez użycia wody czy mikrofalówki). Świeżego tuńczyka myjemy i osuszamy.
  • Siekamy go drobno nożem - nie rozdrabniamy na miazgę.
  • Z pomarańczy i grejpfruta wykrawamy filety i kroimy je drobno.
  • Ogórka kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy drobno.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Sok, który pozostał nam w kawałkach owoców wyciskamy do ryby. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
  • Po tym czasie odlewamy płyn który zebrał się wokół naszego dania. Warto je spróbować czy nie brakuje mu kwaskowości i ewentualnie dodać sok z cytryny.
  • Formujemy nasz tatar z tuńczyka na talerzu, polewamy kilkoma kroplami oliwy i dekorujemy ziołami. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz galerię z przepisami na tatar ze śledzi!

Daria