Smażony bób: chrupiąca i pyszna przekąska na mecz lub imprezę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Smażony bób z chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem to wyśmienita przekąska na mecz lub letnią imprezę. Jest zdrowszy od chipsów, choć nadal kaloryczny. Bób dostarcza cukrów, białek oraz dużą ilość błonnika. Oto wskazówki, jak usmażyć bób na chrupko. Kto raz spróbuje smażonego bobu, zawsze wraca do tego przepisu.
Co bób ma w sobie?
Bób to doskonałe roślinne źródło białka i błonnika. Bób jest również bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są nam potrzebne do rozwoju nerwów i komórek krwi. Bób syci i dodaje energii.
Bób jadamy zazwyczaj ugotowany w wodzie z dodatkiem soli i cukru, tymczasem to smaczne warzywo strączkowe daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najsmaczniejsze są młode ziarna, niewielkie, o jasnozielonym kolorze. Są delikatne i mają kremową, maślaną konsystencję. Im bób jest starszy, tym jego miąższ staje się bardziej suchy.
Inne pomysły na bób:
- Sałatka z bobu z sosem czosnkowo-cytrynowym
- Zupa z bobu - jak ją przyrządzić?
- Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka
- Kopytka z bobu z serem i bazylią
- Pasta z bobu do chleba - jak zrobić?
- Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi
Nie wiesz jak ugotować bób? To bardzo proste! Instrukcję znajdziesz w galerii pod materiałem wideo!
SKŁADNIKI
- 1 kg bobu
- 1 pęczek kopru
- olej lub innym tłuszcz do głębokiego smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koperek pokroić, łodygi odciąć i odłożyć do gotowania bobu, resztę drobno posiekać.
- Bób ugotować z łodygami kopru według przepisu Jak ugotować bób?
- Bób odsączyć, nie łuskać. Osuszyć.
- Rozgrzać tłuszcz w głębokim naczyniu. Bób smażyć przez 3-5 minut.
- Usmażony bób odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Oprószyć solą i drobno posiekanym koperkiem. Podawać jeszcze ciepły lub jak ostygnie.