Rewelacyjne smażone roladki z tortilli lub naleśnika z pieczarkami

2021-03-29
Rewelacyjne smażone roladki
Autor: Shutterstock Smażone roladki to pyszna przekąska na każdą imprezę
łatwy
45 min
4

Smażone roladki z tortilli lub naleśnika z pieczarkami to przekąska, która znika ze stołu w oka mgnieniu. Można ją przygotować zarówno z gotowych pszennych tortilli, jak i z domowych naleśników. Wybór należy do was!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3-5 łyżek majonezu
  • 3 tortille pszenne lub 3 duże naleśniki
  • 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami mleka i 1 szczyptą soli
  • bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki przebrać, umyć i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć pieczarki oraz cebulę. Przestudzić.
  • Do usmażonych pieczarek dodać majonez, posolić i przyprawić dużą porcją mielonego pieprzu.
  • Na tortilli lub naleśniku rozsmarować nadzienie z pieczarek, zwinąć dość ciasny rulon.
  • Każdy rulon z obu stron panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.
  • Podawać na ciepło lub zimno.