Placki ziemniaczane z jabłkami: podajemy ciekawy przepis

2021-03-29
Placki ziemniaczane z jabłkami: podajemy ciekawy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Dzięki dodatkowi jabłek placki ziemniaczane stają się pysznym daniem deserowym
średni
30 min
4

Placki ziemniaczane to obok babki ziemniaczanej, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej tradycyjna potrawa Podlasia, lubiana jednak w całej Polsce. Aby danie było ciekawsze i odegrało rolę deseru, można dodatkowo wykorzystać duszone jabłka. Sprawdź, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z jabłkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kwaśniej śmietany
  • łyżka cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • cukier puder
  • cynamon
  • 1/2 kg jabłek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • waniliowy serek homogenizowany
  • 1 szklanka startych jabłek lub pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka jabłek duszonych na maśle (mogą być też jabłka z kompotu)
  • opcjonalnie: listki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i zmielić. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
  • Masę ziemniaczaną połączyć ze startymi jabłkami. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Śmietankę ubić na sztywno mikserem, dodać serek homogenizowany i duszone jabłka (albo z kompotu). Całość delikatnie wymieszać.
  • Usmażone placki oprószyć cynamonem i cukrem pudrem. Serwować z kremem śmietankowym. Można dodatkowo posypać świeżą miętą.