Pieczony boczek - doskonały do piwa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczony boczek to rarytas, którym zajadają się liczni smakosze. Sprawdź, jak w prosty sposób, możesz przygotować go w swoim domu. Wyśmienicie smakuje jako przekąska do piwa!
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
ZOBACZ WIDEO, jak piec mięso, by było soczyste i miękkie:
SKŁADNIKI
- porcja boczku w jednym kawałku
- czosnek
- sól
- majeranek
- papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso należy natrzeć solą, drobno posiekanym czosnkiem, papryką i majerankiem, a następnie odstawić w chłodne miejsce na noc.
- Po tym czasie, zrobić nacięcia w mięsie i włożyć w nie czosnek, posypać jeszcze raz papryką i majerankiem.
- Dodatkowo można mięso związać sznurkiem, jeżeli istnieje ryzyko, że może rozpaść się podczas pieczenia.
- Następnie należy włożyć je do foliowego rękawa, nakłuć w kilku miejscach na górze i piec w 180-200 stopniach przez godzinę.
- Gdy mięso wystygnie, trzeba zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
- Podawać na zimno pokrojone w plastry.