Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu

2021-03-29
Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Złociste, chrupiące i pyszne
łatwy
15 min
4

Pieczone ziemniaki w przyprawie curry to fenomenalny dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi kurkumy są wyjątkowo złociste. Są także aromatyczne i pyszne. Najlepiej smakują z pieczenią wieprzową. W naszej redakcji ziemniaki pieczone w curry znikają w oka mgnieniu. Spróbuj także ty! 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 do 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych na małe kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200℃.
  • Ziemniaki umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj sól i kurkumę, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Kurkuma nada im piękny złoty odcień. 
  • Odcedź ziemniaki i przełóż je do brytfanny lub naczynia do zapiekania.
  • Dodaj do ziemniaków olej, pokrojoną cebulę i przyprawę curry. Wymieszaj dokładnie.
  • Wstaw do piekarnika na 30–40 minut, aby ziemniaki ładnie się zrumieniły.