Pieczone placki z cukinii i ziemniaków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone placki z cukinii i ziemniaków to proste danie bardzo łatwe do przygotowania. Ich niewątpliwą zaletą jest wyeliminowanie smażenia, z korzyścią dla naszego zdrowia. Placki można przygotować na blasze w piekarniku lub w foremkach do muffinów. Można w ten sposób przygotować także jeden placek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków mącznistych (około 1 kg)
- 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze
- 1 średnia marchewka
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie jaja
- 3 łyżki parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 5-7 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- sos jogurtowy: jogurt, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, cukinię oraz marchew zetrzeć na tarce. Przełożyć do sitka lub durszlaka, posypać solą i odstawić na 30 minut. Następnie dobrze odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Cebulę pokroić drobno razem ze szczypiorem, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie warzywa wymieszać w misce razem z natką pietruszki. Dodać rozmącone jaja, parmezan, oliwę i mąkę. Dobrze wymieszać na jednolite gęste ciasto.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki uformować jednakowej wielkości placuszki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 15 minut, następnie placki przewrócić i dopiekać jeszcze 15 minut.
- Placki podawać z sosem jogurtowym.