Pieczone placki z cukinii i ziemniaków
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Pieczone placki z cukinii i ziemniaków to proste danie bardzo łatwe do przygotowania. Ich niewątpliwą zaletą jest wyeliminowanie smażenia, z korzyścią dla naszego zdrowia. Placki można przygotować na blasze w piekarniku lub w foremkach do muffinów. Można w ten sposób przygotować także jeden placek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków mącznistych (około 1 kg)
 - 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze
 - 1 średnia marchewka
 - 1 pęczek cebuli dymki
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 średnie jaja
 - 3 łyżki parmezanu
 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
 - 5-7 łyżek mąki pszennej
 - 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
 - sól i pieprz do smaku
 - sos jogurtowy: jogurt, szczypiorek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, cukinię oraz marchew zetrzeć na tarce. Przełożyć do sitka lub durszlaka, posypać solą i odstawić na 30 minut. Następnie dobrze odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.
 - Cebulę pokroić drobno razem ze szczypiorem, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
 - Wszystkie warzywa wymieszać w misce razem z natką pietruszki. Dodać rozmącone jaja, parmezan, oliwę i mąkę. Dobrze wymieszać na jednolite gęste ciasto.
 - Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki uformować jednakowej wielkości placuszki.
 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 15 minut, następnie placki przewrócić i dopiekać jeszcze 15 minut.
 - Placki podawać z sosem jogurtowym.