Pasztet staropolski: przepis na świąteczny hit
2021-03-29
średni
45 min
4
Pasztet staropolski to doskonały przepis na świąteczny hit. Podpowiadamy, jak zrobić pasztet staropolski, który zachwyci gości przy każdej odświętnej okazji.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa (może być kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina lub dziczyzna)
- 20 dag boczku lub słoniny
- 3 cebule
- 2 suszone grzyby
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- bułka kajzerka
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek lub słoninkę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć w rondlu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu wrzucić mięso i zrumienić. Dodać cebule, czosnek, grzyby i przyprawy (oprócz gałki). Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie.
- Ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć mięso z sosu, a do sosu włożyć kajzerkę. Mięso, namoczoną w sosie bułkę, cebulę oraz grzyby przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia.
- Dodać jajka, gałkę, doprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Formę do pasztetów posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i wyjąć pasztet z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)