Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi możemy piec w małych foremkach (jak do babeczek) – mamy wtedy porcje jednoosobowe, gotowe do podania, lub w regularnej formie, wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi [WIDEO]
![Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi [WIDEO]](https://cdn29.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/pasztet-drobiowy-z-orzeszkami-pistacjowymi.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy będzie się ładnie prezentował na świątecznym stole. Pasztet drobiowy ma delikatny smak dlatego pasują do niego ostre dodatki: sos tatarski albo ćwikła.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Składniki
1 kg udek kurczaka
1 kg udźca indyka
0,5 kg wątróbek drobiowych
150 g marchwi i pietruszki
200 g cebuli
10 g grzybów suszonych
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
200 g orzeszków pistacjowych
200 ml oleju (bez smaku)
4 jajka
100 ml gęstej śmietany
imbir mielony i gałka muszkatołowa (do smaku)
Sól i pieprz
15 ml koniaku
Masło do smarowania foremek
Przygotowanie krok po kroku:
Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy, by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.
Pistacje obieramy i gotujemy chwilę by zmiękły. Kilka orzeszków odkładamy do dekoracji.
Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.
Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, orzeszki pistacjowe i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając koniak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.
Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.
Upieczony pasztet studzimy w foremkach. Przed podaniem pasztet drobiowy posypujemy resztą lekko rozdrobnionych orzeszków pistacjowych.
ZOBACZ galerię zdjęć z przepisami na inne, oryginalne pasztety!
ZOBACZ wideo i dowiedz się, jak zrobić idealny pasztet!
