Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi [WIDEO]

Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi  jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy będzie się ładnie prezentował na świątecznym stole. Pasztet drobiowy ma delikatny smak dlatego pasują do niego ostre dodatki: sos tatarski albo ćwikła.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkamiPasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Składniki

  • 1 kg udek kurczaka

  • 1 kg udźca indyka

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych

  • 150 g marchwi i pietruszki

  • 200 g cebuli

  • 10 g grzybów suszonych

  • liść laurowy

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 200 g orzeszków pistacjowych

  • 200 ml oleju (bez smaku)

  • 4 jajka

  • 100 ml gęstej śmietany

  • imbir mielony i gałka muszkatołowa (do smaku)

  • Sól i pieprz

  • 15 ml koniaku

  • Masło do smarowania foremek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

  • Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy,  by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.

  • Pistacje obieramy i gotujemy chwilę by zmiękły. Kilka orzeszków odkładamy do dekoracji.

  • Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.

  • Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, orzeszki pistacjowe i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając koniak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.

  • Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.

  • Upieczony pasztet studzimy w foremkach. Przed podaniem pasztet drobiowy posypujemy resztą lekko rozdrobnionych orzeszków pistacjowych.

ZOBACZ galerię zdjęć z przepisami na inne, oryginalne pasztety!

ZOBACZ wideo i dowiedz się, jak zrobić idealny pasztet!

tip dnia

Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi możemy piec w małych foremkach (jak do babeczek) – mamy wtedy porcje jednoosobowe, gotowe do podania, lub w regularnej formie, wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia.

Ocena: 5