Paszteciki z ryby w cieście francuskim: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Paszteciki z ryby w cieście francuskim to wyborne danie np. na wigilijną wieczerzę. Ryba najpierw "pływa" w marynacie z cherry, a potem ląduje w cieście francuskim i piecu. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale będzie pasowała do czystego barszczu - na Wigilię, ale nie tylko.
Sprawdź inne nasze przepisy na niebanalne ryby: Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]
Karp faszerowany kaszą i grzybami: przepis na zapiekanego karpia [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 60 dag filetów rybnych
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 5 sztuk)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 czuszka lub pepperoni
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- pęczek koperku
- 4 kieliszki sherry
- 8 łyżek oleju
- 1 żółtko
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę podzielić na osiem porcji.
- Cebulę, papryki, czosnek i koperek drobno posiekać, wymieszać z przyprawami, zalać olejem i sherry. Rybę włożyć do marynaty na około pół godziny.
- W tym czasie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąty o wym. 13 x 17 cm.
- Odsączoną z zalewy rybę kłaść na połowie ciasta i przykryć drugą połową. Brzegi posmarowane żółtkiem docisnąć i zlepić. Pozostawić na około 10 minut, po czym piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220
o C. Podawać na ciepło lub zimno z surówkami.