Paluszki z gotowanej piersi kurczaka: przepis na drobiowe krokieciki

Paluszki z gotowanej piersi kurczaka: przepis na drobiowe krokieciki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paluszki z gotowanej piersi kurczaka to oszczędny przepis na drobiowe krokieciki. Przygotowania można rozłożyć na etapy. Jednego dnia ugotować lub upiec pierś kurczaka. Drugiego dnia przygotować masę na paluszki-krokiety, a trzeciego dnia smażyć. Ta pyszna przekąska w stylu hiszpańskiego tapas przypadnie do gustu waszym bliskim. 

Składniki

  • 2 ugotowane lub upieczone piersi kurczaka, pokrojonej lub poszarpanej na małe kawałki

  • 1 cebula posiekana drobno

  • 1 garść natki pietruszki, posiekana

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • 1 czubata łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • 100 g mąki

  • 1 l mleka

  • 3 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotowaną lub pieczoną pierś kurczaka należy drobno pokroić, a wręcz poszarpać na niewielkie kawałki po kilka włókien mięsa. 

  • Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać pierś kurczaka i smażyć 1 minutę.

  • Dodać mąkę i smażyć 1 minutę.

  • Następnie dodać porcjami mleko. Gdy porcja mleka zostanie wchłonięta, dolać następną. Aż do uzyskania gęstej masy na patelni.

  • Na koniec dodać natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać. 

  • Zawartość patelni wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

  • Nabierać po łyżce zimnej masy i formować owalne krokieciki - grube paluszki.

  • Paluszki panierować w rozmąconych jajkach, a następnie w tartej bułce.

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.

  • Podawać póki gorące z ostrym sosem pomidorowym lub po prostu z keczupem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5