Krakersy z musem z buraków i gruszek - pyszna przekąska na świąteczny stół

Krakersy z musem z buraków i gruszek - pyszna przekąska na świąteczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krakersy z pesto z buraków i serem to pyszna przekąska na świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krakersy z musem z buraków i gruszek to przekąska, która może być wspaniałym urozmaiceniem świątecznego menu, a  przy okazji ozdobą odświętnego stołu. To prosta, a zarazem wykwintna przegryzka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.

Składniki

  • 2 duże buraki

  • 2 gruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz

  • 1 garść orzechów włoskich

  • krakersy

  • kawałek parmezanu lub koziego sera

  • kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki, gruszki umyć i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Dołożyć nieobrany czosnek.

  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec, aż składniki musu będą miękkie.

  • Blaszkę wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

  • Przestygnięte buraki, gruszki i czosnek obrać i zblendować z oliwą na mus.

  • Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wymieszać z posiekanymi orzechami.

  • Pesto wyłożyć na krakersy. Na wierzch zetrzeć kilka wiórków parmezanu lub położyć odrobinę koziego sera. Udekorowac kiełkami.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.