Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

2021-03-29
Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Autor: Orchidea Creative Group Tortillę można też przygotować posługując się gotowymi plackami, które można kupić w większości sklepów
łatwy
20 min
4

Tortilla z szarpaną wieprzowiną i kolorowymi warzywami przeniesie cię swoim aromatem w klimaty rodem z Meksyku. Kalorie? Aby było ich mniej, poszukaj sera w wersji light. Ale lojalnie ostrzegamy. Z pełnotłustym serem tortilla jest znacznie smaczniejsza!

SKŁADNIKI

  • 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger lub domowym sposobem zobacz przepis na wieprzowinę szarpaną
  • 4 tortille
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 serek śmietankowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyjąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.
  • Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut.
  • Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić  wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
  • Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
  • Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso.
  • Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.