Karmelizowane szalotki: jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Karmelizowane szalotki są pyszne. To proste danie łączy w sobie słodycz cebulek i kwasowość octu balsamicznego, a wszystko podkreśla słony ser z przerostem niebieskiej pleśni. Karmelizowane szalotki wybornie smakują jako samodzielne danie, można również podać je na ciepło do mięsa lub do warzywnych burgerów. Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki? Oto przepis!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki szalotek
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotki obieramy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Delikatnie solimy i podsmażamy.
- Gdy się lekko zarumienią zmniejszamy ogień pod patelnią. Przykrywamy i dusimy, aż szalotki zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.
- Gdy szalotki są już miękkie dodajemy miód, ocet balsamiczny, doprawiamy jeszcze pieprzem i dusimy przez około 2 minuty.
- Podajemy z kawałkiem sera z pleśnią, posypane posiekaną natką pietruszki.