Jak zrobić szpinak ze śmietaną? Podajemy dobry przepis

Jak zrobić szpinak ze śmietaną? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinak ze śmietana można stosować jako samodzielny dodatek lub pyszny sos do makaronu, mięsa, kaszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szpinak ze śmietaną to proste i smaczne danie ze szpinaku, które można zaserwować na obiad lub kolację. Przyrządzisz je ze świeżych liści lub zamrożonych. Poniżej podajemy dobry przepis na szpinak ze śmietaną.

Składniki

  • 800 g świeżego szpinaku lub 400-450 g mrożonego

  • 250 ml śmietany

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • cytryna

  • sól

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeży szpinak przebrać, odciąć korzonki i dokładnie opłukać.

  • Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować bez przykrycia około 5 minut.

  • Odcedzić, przelać zimną wodą, jeszcze raz osączyć i posiekać.

  • Na patelni przesmażyć mąkę z masłem, dodać śmietanę.

  • Włożyć posiekany lub mrożony szpinak, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem

  • Dusić pod przykryciem aż zgęstnieje.

  • Możemy do szpinaku dodać pokrojony koperek lub ząbek czosnku, rezygnując z cukru.

Szpinak jest popularnym i cenionym warzywem. Gdy tylko przyjdzie sezon na świeży szpinak, od razu wielbiciele zielonych liści zaczynają poszukiwać przepisów na przeróżne dania ze szpinaku. A jest ich wbrew pozorom bardzo dużo. Szpinak to warzywo niezwykle uniwersalne, które sprawdza się w przeróżnych kombinacjach. Możne stanowić składnik sałatek i zup, robi się z nim makaron, kluski, naleśniki, zapiekanki i rolady mięsne. Wyśmienicie smakuje posiekany ze śmietaną, masłem, jajkiem lub serem feta. Najpopularniejszym daniem w polskich domach jest jednak szpinak ze śmietaną. Tę pyszną potrawę można przyrządzić na obiad lub kolację, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5