Jak zrobić bliny? Przepis na hit kuchni rosyjskiej

Jak zrobić bliny? Przepis na hit kuchni rosyjskiej

Autor Zdjęcia: photos.com

Bliny z dodatkami to fantastyczna przekąska także na eleganckie przyjęcie

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bliny można jadać na słodko lub na słono, z cukrem pudrem lub łososiem czy w bardzo wykwintnej wersji - kawiorem. Sprawdź, jak zrobić bliny! Są one chętnie przyrządzane w Rosji i na Ukrainie, a w kuchni międzynarodowej uznawane za wytworną zakąskę.

Składniki

  • 20 dkg mąki gryczanej

  • 20 dkg mąki pszennej

  • pół litra mleka

  • 3 jajka

  • pół łyżeczki soli

  • 30 g drożdży

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki masła

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki.

  • Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny.

  • Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem.

  • Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.

  • Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.

  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek.

  • Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.

  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki.

Z czym podaje się bliny?

Bliny można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakują z cukrem pudrem, cukrem i śmietana lub konfiturami. Najbardziej tradycyjne są bliny ze śmietaną i łososiem lub kawiorem. Można je także podawać ze śledziami i innymi rybami.

Ocena: 2,8