Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Jak zrobić bliny? Przepis na hit kuchni rosyjskiej

Autor Zdjęcia: photos.com
Bliny z dodatkami to fantastyczna przekąska także na eleganckie przyjęcie
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Bliny można jadać na słodko lub na słono, z cukrem pudrem lub łososiem czy w bardzo wykwintnej wersji - kawiorem. Sprawdź, jak zrobić bliny! Są one chętnie przyrządzane w Rosji i na Ukrainie, a w kuchni międzynarodowej uznawane za wytworną zakąskę.
Składniki
20 dkg mąki gryczanej
20 dkg mąki pszennej
pół litra mleka
3 jajka
pół łyżeczki soli
30 g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki.
Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny.
Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem.
Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek.
Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki.
Z czym podaje się bliny?
Bliny można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakują z cukrem pudrem, cukrem i śmietana lub konfiturami. Najbardziej tradycyjne są bliny ze śmietaną i łososiem lub kawiorem. Można je także podawać ze śledziami i innymi rybami.