Jajka faszerowane na ciepło - SPRAWDZONY PRZEPIS [WIDEO]

Jajka faszerowane na ciepło - SPRAWDZONY PRZEPIS [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka faszerowane na ciepło

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jajka faszerowane to ulubione danie wielkanocne, ale nie tylko. Nie robi się go na co dzień, bo mimo, że jest tanie, wymaga wprawy i cierpliwości. Warto jednak poświęcić mu nieco więcej czasu, bo to potrawa gwarantująca sukces.

Składniki

  • 10 jaj

  • 1/2 kostki miękkiego masła

  • pęczek natki pietruszki

  • pęczek szczypiorku

  • 1 mała cebula

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • łyżka masła

  • łyżka oleju - do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Ostudzić w zimnej wodzie.

  • Ostrym nożem przekrawać każde jajo wzdłuż. Trzeba to robić zdecydowanym ruchem, żeby skorupki nie pękały na kawałki.

  • Z przekrojonych jaj wyjmujemy łyżeczką środek.

  • Siekamy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Rada dla leniwych: zamiast siekania można jaja zmielić w maszynce do mięsa.

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do jaj.

  • Umyć natkę i szczypiorek, pokroić drobno, dodać do jaj.

  • Posolić i popieprzyć, dołożyć bardzo miękkie masło. Całość wymieszać.

  • Napełnić masą skorupki, wygładzić wierzch.

  • Na talerz wysypać tartą bułkę, każdą połówkę jaja od strony farszu zanurzyć w bułce.

  • 10 minut przed podaniem rozgrzać na patelni masło z olejem.

  • Kłaść jaja farszem do dołu, smażyć powoli na niedużym ogniu, aż się zrumienią.

 

Ocena: 3,1