Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem

2021-03-29
Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem
Autor: Shutterstock Sycące i przepyszne ziemniaki hassleback z kiełbasą i serem
łatwy
30 min
4

Ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem to świetne danie główne lub genialny dodatek do innych dań. Ziemniaki  należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka. Jak to zrobić zobaczcie niżej. Dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniak rozchyla się, a plasterki stają się chrupkie niczym chipsy. 

Z ogranicznikami cięcie ziemniaków w "harmonijkę" jest prosteSprytnie!

Ziemniaki w stylu hasselback najłatwiej pokroić, umieszczając je między dwoma pałeczkami do ryżu. Pałeczki ograniczają cięcie ziemniaka. W ten sposób nigdy nie przetniemy ziemniaka do końca i uzyskamy zgrabną harmonijkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 150 g cienkiej, dość tłustej kiełbasy np. zwyczajnej, śląskiej lub toruńskiej
  • 150 g żółtego sera, startego
  • 1,5 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki świeżego tymianku lub macierzanki
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.
  • Ziemniaki wyszorować, osuszyć, ułożyć między dwoma cienkimi trzonkami drewnianych łyżek lub po prostu między dwoma pałeczkami  i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2–3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!
  • Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między nacięcia włożyć plasterki kiełbasy. Polać olejem , obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz tymiankiem i piec przez 20-25 minut.
  • Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, posypać serem i piec kolejne 20 minut.
  • Podawać jeszcze gorące.