Doskonały ryż czosnkowo-cytrynowy: idealny dodatek do innych dań

Doskonały ryż czosnkowo-cytrynowy: idealny dodatek do innych dań

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowy ryż można posypać posiekaną zieleniną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż czosnkowo-cytrynowy to idealny dodatek do innych potraw. Jego orzeźwiający smak pasuje do gulaszy i potrawek w stylu azjatyckim lub arabskim. Można go również podać do kotleta schabowego lub duszonej fasoli. 

Składniki

  • 1 3/4 szklanki wody

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego

  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem lub stosując podkładkę doprowadź 1 3/4 szklanki wody do wrzenia.

  • Dodaj skórkę i sok z jednej cytryny, masło i czosnek oraz 1 szklanka białego ryżu o długich ziarnach. Wczesne dodanie smaków do garnka zapewnia, że ​​ryż wchłonie cały aromat.

  • Mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

  • Następnie przykryj garnek pokrywką i pozostaw na kilka minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5