Dorsz po grecku: inspirowany przepisem Magdy Gessler

2021-03-29
Dorsz po grecku: przepis Magdy Gessler
Autor: thinkstockphotos.com W rybie po grecku przygotowanej według przepisu  Magdy Gessler dorsz sprawdzi się znakomicie
łatwy
60 min
4

Na Wigilię i  Boże narodzenie przygotuj dorsza  po grecku według przepisu Magdy Gessler. Delikatna i aromatyczna ryba po grecku Magdy Gessler będzie hitem świątecznego stołu. Sprawdź, jak przyrządza to danie szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej recepturą!

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg selera
  • 2 duże cebule
  • 1 cytryna
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • cukinia
  • bakłażan
  • por
  • mąka do panierowania ryby
  • sól, pieprz, kumin, kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i odstawiamy na ok. 15 minut.
  • Następnie posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy, aż się zarumieni.
  • W większym garnku w niewielkiej  ilości wody z odrobiną masła dusimy cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler, por i pietruszkę, dusimy.
  • Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminu.
  • Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana, całość znowu dusimy.
  • Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.
  • Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę.
  • Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Dekorujemy plasterkami cytryny.