Domowy hamburger z kurczakiem: pyszny i zdrowy!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Lubisz hamburgery? Koniecznie więc przygotuj je samodzielnie - będą zdrowsze, bardziej wartościowe i przede wszystkim mniej kaloryczne. Domowy hamburger z kurczakiem jest tego najlepszym dowodem. Sprawdź, jak go zrobić i z jakich składników, by obniżyć kaloryczność dania.
SKŁADNIKI
- 4 bułki grahamki
- 20 dag mielonej piersi z kurczaka
- jajko
- 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
- 1 i 1/2 cebuli
- żółta papryka
- 4 łyżeczki keczupu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 4 liście sałaty
- pomidor
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do zmielonego mięsa dodaj jajko, odciśniętą bułkę, jedną posiekaną cebulę, sól, pieprz. Wymieszaj.
- Uformuj 4 kulki, spłaszcz je, piecz na grillu elektrycznym lub patelni do grillowania z obu stron po ok. 5 minut.
Pomidora pokrój w plastry, paprykę i resztę cebuli w krążki. - Bułki przekrój na pół, opiecz z obu stron na grillu lub w tosterze.
- Połówkę każdej bułki posmaruj łyżeczką keczupu, połóż cebulę, sałatę, mięso, pomidora i paprykę.
- Jogurt wymieszaj z wyciśniętym ząbkiem czosnku przypraw do smaku pieprzem. Tym sosem posmaruj pozostałe połówki bułki, przykryj nimi kanapki.