Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem [WIDEO]

Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzyby portobello pieczone z serem

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Portobello to grzyby z rodziny pieczarek. Są większe od tradycyjnej pieczarki i mają bardziej intensywny smak. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponuje zaserwować zapiekane portobello z camembertem w aromatycznej marynacie.

Składniki

  • 4 grzyby portobello

  • ser camembert

  • 1 łyżka masła, oliwa

  • marynata:

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • ¼ łyżeczki chili

  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby portobello oczyścić, odciąć trzonki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej grzyby i ułożyć w misce blaszkami do góry, zalewając pozostałą marynatą. Odstawić na 20-30 minut.

  • Po wyjęciu z marynaty grzyby portobello obsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, blaszkami do góry, przykrywając plasterkami sera.

  • Zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 5-10 minut. Podajemy z bagietką.

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PORTOBELLO:

>>> Grzyby portobello zapiekane z kuskusem

>>> Portobello nadziewane serem feta i oliwkami

OBEJRZYJ WIDEO i poznaj zalety  pieczarek  portobello

Ocena: 2,6