Chipsy z jabłek - jak zrobić?

Chipsy z jabłek - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zdrowa, owocowa przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zamiast chrupać tradycyjne chipsy spróbuj chipsów z jabłek. Będą z pewnością zdrowsze, bo są pozbawione tłuszczu i soli, a równie smakowite. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • jabłka

  • cynamon w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą wykrawaczki do jabłek.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć plastry jabłka pojedynczo jeden przy drugim. Posypać cynamonem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. C z funkcją termoobiegu, na ok. 2,5 godziny. Po 60 minutach przełożyć plastry na drugą stronę.

  • Wyjąć, wystudzić i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika, żeby nie zmiękły. Przechowywać w suchym miejscu, gdyż chipsy szybko chłoną wilgoć z otoczenia i przestają być chrupiące.

Ocena: 0