Carpaccio z buraków: przepis na oryginalną przystawkę

Carpaccio z buraków: przepis na oryginalną przystawkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wegetariańskie carpaccio z buraków to oryginalna i bardzo pożywna przekąska, w dodatku świetnie wyglądająca na talerzu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Carpaccio z buraków to świetny pomysł na oryginalną przystawkę. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed jedzeniem. Pokrojone na cieniutkie plastry buraki, elegancko ułożone na talerzu, to danie wyjątkowe, które pozytywnie zaskoczy gości.

Składniki

  • 2 spore upieczone buraki

  • 100 g sera pleśniowego typu roquefort

  • garść mieszanki sałat z rukolą

  • 4 łyżki oliwy

  • łyżka octu balsamicznego

  • odrobina płynnego miodu

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schłodzone po upieczeniu buraki obierz ze skórki i nożem albo obieraczką pokrój w bardzo cienkie plasterki.

  • Rozłóż je wachlarzowo na talerzu, tak aby plasterki lekko na siebie zachodziły.

  • Posyp mieszanką sałat i pokruszonym serem.

  • Polej winegretem z oliwy, miodu i octu, doprawionym solą i pieprzem. Na chwilę przed podaniem wstaw do lodówki.

Ocena: 3,3