Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Carpaccio z buraków: przepis na oryginalną przystawkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Wegetariańskie carpaccio z buraków to oryginalna i bardzo pożywna przekąska, w dodatku świetnie wyglądająca na talerzu
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Carpaccio z buraków to świetny pomysł na oryginalną przystawkę. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed jedzeniem. Pokrojone na cieniutkie plastry buraki, elegancko ułożone na talerzu, to danie wyjątkowe, które pozytywnie zaskoczy gości.
Składniki
2 spore upieczone buraki
100 g sera pleśniowego typu roquefort
garść mieszanki sałat z rukolą
4 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
odrobina płynnego miodu
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Schłodzone po upieczeniu buraki obierz ze skórki i nożem albo obieraczką pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Rozłóż je wachlarzowo na talerzu, tak aby plasterki lekko na siebie zachodziły.
Posyp mieszanką sałat i pokruszonym serem.
Polej winegretem z oliwy, miodu i octu, doprawionym solą i pieprzem. Na chwilę przed podaniem wstaw do lodówki.