Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika: pyszna przekąska
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika to pyszna przekąska. Bardzo łatwo ją zrobić i błysnąć przed bliskimi niepowtarzalnym przysmakiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 16 brukselek świeżych lub mrożonych
- 16 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselki oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści. Każdą przekroić wzdłuż.
- W misce wymieszać olej z sosem sojowym, sproszkowanym czosnkiem i pieprzem.
- Do marynaty dodać pokrojoną brukselkę i wymieszać.
- Każdą połówkę brukselki owinąć połówką plasterka boczku. Spiąć wykałaczką lub nadziewać po 4 na patyczek do szaszłyków.
- Grillować przez 10 minut z każdej strony. Lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piec przez 10 minut, a następnie przewrócić i piec jeszcze 10 minut.
- Podawać od razu