Zjedz makaron po japońsku: nowości House of Asia
Jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej, obok ryżu, jest makaron. Do najpopularniejszych należą ramen, udon isoba, które bez problemu możemy kupić także w Polsce. A z czym się je taki japoński makaron?
Ramen to cienki makaron pszenny, który trafił do Japonii z Chin. Jego nazwa nawiązuje do tradycyjnego sposobu wytwarzania (ręcznego wyciąganie nitek makaronu) i pochodzi od słów „la” (ciągnąć) i ,„mniam” (makaron). Makaron Ramen (House of Asia, 7,99 zł) ma skład podobny do innych makaronów np. włoskich, tylko różni się smakiem i konsystencją. Jest nieodzownym składnikiem zupy Ramen, która, obok sushi, jest najpopularniejszą w Polsce japońską potrawą. Lekko słone wywary z mięsa, ryb, warzyw, grzybów podbijają smak makaronu Ramen. Powinien być ugotowany al dente, ponieważ po dodaniu do gorącego wywaru jeszcze się dogotuje. Do zupy warto także dodać sos sojowy np. Sos sojowy o obniżonej zawartości soli (House of Asia, 7,99 zł), by uzyskać niezwykły i dopełniający danie tzw. piąty smak, czyli umami.
Kolejnym klasycznym japońskim produktem jest Makaron Udon (House of Asia, 7,99 zł). Podobnie jak Ramen jest robiony z pszenicy, ale różni się grubością. Świetnie sprawdza się w ciepłych zupach np. z miso, tofu, wakame i tempurą, ale jest pyszny także na zimno. Popularnym i prostym sposobem serwowania makaronu udon na zimno jest zalanie go mieszanką sosu sojowego, mirinu i bulionu dashi, a następnie dodanie np. alg nori, sezamu i dla zaostrzenia smaku wasabi, czy imbiru. Udon można podawać także na lodzie, dzięki czemu zachowuje sprężystość i maczać w ulubionym japońskim sosie. To także świetny składnik sałatek i dań smażonych z dodatkiem warzyw, mięsa, czy ryb.
Makaronem odgrywającym istotną rolę w japońskiej kulturze jest Soba. Tradycyjnie ostatniego dnia roku podawane jest danie Toshikoshi Soba, czyli „Soba mijającego roku”, które symbolizuje długie życie, a łatwe do przegryzienia, cienkie nitki makaronu oznaczają odcięcie się od problemów kończącego się starego roku. Cienki i długi Makaron Soba (House of Asia, 7,99 zł) jest wytwarzany z mąki pszennej i mąki gryczanej, tej ostatniej zawdzięcza charakterystyczną orzechową nutę. Jeden z najpopularniejszych japońskich makaronów, jest wytwarzany od XVII wieku. Soba jest podstawowym składnikiem wielu potraw. W Japonii jest podawany latem na zimno, a zimą na ciepło. Na zimno można zrobić z niego prostą sałatkę z dodatkiem alg morskich i sosu sojowego albo na bambusowym sitku podać przepłukany lodowatą wodą makaron i maczać go w sosie składającym się z dashi i kilku kropli sosu sojowego. Na ciepło jest serwowany w bulionach, daniach smażonych, ze smażonymi w tempurze owocami morza lub warzywami.
Ramen, Udon i Soba sprawdzą się nie tylko w daniach kuchni japońskiej. Każdego z nich można użyć także w potrawach pochodzących z innych krajów. Polski rosół z makaronem Ramen lub Soba, czy zupa pomidorowa z makaronem Udon też będą pyszne.
Po więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej zapraszamy na www.houseofasia.pl