Szynkowar - przepisy. Jak przygotować idealną, domową szynkę?

2019-04-05 13:15

Sprawdź, czym jest szynkowar i jak przygotować w nim wyborną, domową wędlinę. Poznaj przepisy na potrawy z szynkowaru. Wędlina przygotowana w szynkowarze jest nie tylko zdrowsza, ale również smaczniejsza od wędlin kupowanych w marketach. Ma zwartą konsystencję, ale jest też bardzo soczysta. Szynka domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do kanapek na co dzień, jak również wybornym akcentem na świątecznym stole.

Szynkowar - czym jest? Jak przygotować idealną, domową szynkę?
Autor: pixabay.com Mięso na szynkę z szynkowara.

Spis treści

  1. Szynkowar - czym jest?
  2. Jak przyrządzić mięso w szynkowarze?
  3. Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
  4. Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
  5. Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:
  6. Przepisy na szynkę z szynkowara

Szynkowar - to warto wiedzieć:

  1. Czym jest szynkowar
  2. Jak przyrządzić mięso w szynkowarze?
  3. Jak długo mięso z szynkowaru nadaje się do spożycia?
  4. Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze
  5. Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa
  6. Przepisy na szynkę z szynkowara

Szynkowar - czym jest?

Szynkowar to niewielkie urządzenie służące do parzenia szynki. Zazwyczaj mieści się w nim około 1 kg sztuka mięsa. Składa się ze specjalnie przygotowanego pojemnika, najczęściej wykonanego ze specjalnego rodzaju tworzywa sztucznego lub metalu, spirali ze stopką, której zadaniem jest dociskanie mięsa oraz termometru.

Zasada działania urządzenia jest bardzo prosta, najpierw służy do zamarynowania szynki i jej odpowiedniego ubicia oraz ukształtowania, a następnie do parzenia mięsa.

Jak przyrządzić mięso w szynkowarze?

Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)

Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.

Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).

Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)

Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.

Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?

Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni

Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni

Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa

Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?

Szynka wieprzowa

Karkówka

Schab

Pierś z indyka lub kurczaka

Mielonki

Rolady mięsne

Pasztety

Golonki

Kiełbasy

Boczek prasowany i rolowany

Baleron

Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:

Wołowina - 70 stopni

Cielęcina - 75 stopni

Jagnięcina - 80 stopni

Wieprzowina - 85 stopni

Drób - 90 stopni

Przepisy na szynkę z szynkowara

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa z szynkowara

Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej