Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej

Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszna wędlina z szynkowara.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wędliny domowej roboty są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Co więcej, dzięki użyciu szynkowara ich przygotowanie nie jest wcale pracochłonne. Jak zrobić pyszną szynkę drobiową w marynacie paprykowej z szynkowara? Polecamy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na wędliny z szynkowara: Kiełbasa drobiowo-wieprzowa z szynkowara

Składniki

  • 60 dag piersi z indyka

  • 40 dag piersi z kurczaka

  • 6 g soli peklowanej

  • 1,5 łyżeczki żelatyny

  • 500 ml wody

  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

  • łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obydwa gatunki mięsa umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kawałki różnej wielkości.

  • Z pozostałych składników przygotować marynatę i marynować mięso mocno dociśnięte w szynkowarze przez 24h.

  • Następnie należy umieścić szynkowar w garnku, zalać do wysokości 3/4 wodą i gotować w temperaturze 90 stopni przez 1,5-2 godziny. Wystudzić i schować do lodówki na kolejne 48h.

Ocena: 3,0