Kiełbasa wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Kiełbasa wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szynka z szynkowara - przepis na pyszną i zdrową wędlinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wędliny przygotowywane samemu w szynkowarze to najzdrowsze i najsmaczniejsze mięsa. Ich przyrządzenie, chociaż w sumie trwa kilkadziesiąt godzin, to tak naprawdę zajmuje niecałe 30 minut. Jak zrobić pyszną kiełbasę drobiowo-wieprzową z szynkowara? Polecamy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na wędliny z szynkowara: Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej

Składniki

  • 40 dag piersi z kurczaka

  • 60 dag łopatki

  • 25 gram soli peklowej

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka majeranku

  • 1,5 listka żelatyny

  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obydwa gatunki mięsa umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę.

  • Kostkę mięsa z łopatki należy następnie rozbić tłuczkiem, aby stała się bardziej krucha.

  • Z pozostałych składników przygotować marynatę i marynować mięso mocno dociśnięte w szynkowarze przez 24h.

  • Następnie należy umieścić szynkowar w garnku, zalać do wysokości 3/4 wodą i gotować w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Wystudzić i schować do lodówki na kolejne 48h.

Ocena: 2,2