Kiełbasa wieprzowo-drobiowa z szynkowara

2021-03-29
Kiełbasa wieprzowo-drobiowa z szynkowara
Autor: thinkstockphotos.com Szynka z szynkowara - przepis na pyszną i zdrową wędlinę.
łatwy
30 min
4

Wędliny przygotowywane samemu w szynkowarze to najzdrowsze i najsmaczniejsze mięsa. Ich przyrządzenie, chociaż w sumie trwa kilkadziesiąt godzin, to tak naprawdę zajmuje niecałe 30 minut. Jak zrobić pyszną kiełbasę drobiowo-wieprzową z szynkowara? Polecamy sprawdzony przepis.

 

Sprawdź także >>> Szynkowar - czym jest? Jak przygotować idealną, domową szynkę?

Polecamy również inne przepisy na wędliny z szynkowara:

Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej

SKŁADNIKI

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 60 dag łopatki
  • 25 gram soli peklowej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • 1,5 listka żelatyny
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obydwa gatunki mięsa umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę.
  • Kostkę mięsa z łopatki należy następnie rozbić tłuczkiem, aby stała się bardziej krucha.
  • Z pozostałych składników przygotować marynatę i marynować mięso mocno dociśnięte w szynkowarze przez 24h.
  • Następnie należy umieścić szynkowar w garnku, zalać do wysokości 3/4 wodą i gotować w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Wystudzić i schować do lodówki na kolejne 48h.