Suszarka do grzybów: jaką kupić?
Kupujemy suszarkę do grzybów i owoców - jeśli lubimy zbierać grzyby, zdecydowanie warto ją mieć. Zużyje mniej prądu niż piekarnik, jest wydajniejsza i używając jej łatwiej zapanować nad procesem suszenia. Na dodatek wysuszymy w niej nie tylko grzyby, ale też owoce lub warzywa.
Suszarka do grzybów: czym się kierować, kupując to urządzenie?
Zwróćmy uwagę na takie aspekty, jak:
1. Sita
Są najważniejszym elementem obudowy suszarki. Na nich rozkłada się warzywa, owoce, no i grzyby do suszenia. Im więcej sit, tym lepiej, bo więcej grzybów można suszyć jednocześnie. Liczy się także ich wielkość i średnica, bo to od tych parametrów zależy pojemność suszarki. Oczywiście, im większe, tym lepsze. Kupując ją, nie zapominajmy jednak, że potem suszarkę trzeba gdzieś przechować i dobrze byłoby jej wielkość dopasować do przeznaczonego na nią miejsca. Ważna jest także wysokość sit, jeśli chcemy suszyć większe produkty.
2. Obudowa
Zdecydowanie lepiej sprawdzają się suszarki zbudowane z przezroczystych materiałów, bo wtedy nie musimy zaglądać do środka, by skontrolować przebieg suszenia. Warto także, by rozkładała się na części – to ułatwi nam czyszczenie suszarki, a nawet mycie jej w zmywarce.
3. Pojemność
Wytrawni grzybiarze, którzy przywożą z lasu kosze grzybów, powinni pomyśleć o suszarce o większej pojemności. Podaje się ją w litrach. Standardowa pojemność to około 10-11 litrów (w przypadku modeli z 4-5 sitkami), niektóre suszarki są w stanie pomieścić więcej, nawet do 15 litrów produktów.
4. Moc
Wyższa moc pozwala szybciej suszyć produkty.
5. Klasa energetyczna
Im wyższa, tym lepsza. Co prawda suszarka może być nieco droższa, ale za to rachunki za zużycie prądu będą niższe.