Myjesz surowego kurczaka? Więcej tego nie rób

2023-11-20 11:55

Wiele osób rozpoczynana przyrządzanie dań na ciepło od umycia kurczaka, schabu czy karkówki. Czy mycie mięsa ma jednak sens? Jak się okazuje, opłukanie kurczaka czy innego rodzaju mięsa pod bieżącą wodą to czynność dość ryzykowna i niebezpieczna dla zdrowia.

mycie mięsa
Autor: Shutterstock Czy mycie surowego kurczaka ma sens? To bardzo niebezpieczna czynność.

Spis treści

  1. Czy mycie mięsa ma sens?
  2. Czy można myć mięso z kurczaka?
  3. Zadbaj o higienę

Czy mycie mięsa ma sens?

Surowe mięso wieprzowe czy kurczak jest pełne groźnych dla zdrowia bakterii. Na powierzchni znajdują się nie tylko pałeczki Salmonelli, ale i Listerii monocytogenes, Clostridium perfringens czy Campylobacter jejuni. Są to niebezpieczne bakterie, które mogą przyczynić się do rozwoju różnych chorób układu pokarmowego, a nawet skończyć się pobytem w szpitalu. Mycie kurczaka czy wieprzowiny pod kranem nie usunie jednak niebezpiecznych drobnoustrojów.

Czy można myć mięso z kurczaka?

Dlaczego więc mycie kurczaka pod kranem jest niebezpieczne? W czasie mycia podudzi czy filetu z kurczaka pod wodą w zlewie wymienione wyżej bakterie namnażają się. Pocieranie kawałków kurczaka nic nie da. Dodatkowym zagrożeniem dla naszego zdrowia jest brudna woda po mięsie, która rozchlapuje się po całym zlewie, osiada na kranie, a nawet na blacie kuchennym. Wraz z nią na tych powierzchniach lądują bakterie. W ten sposób mogą łatwo przenieść się do organizmu.

Przyrządzając kurczaka, nie trzeba go myć. Wszystkie bakterie, które znajdują się na surowym mięsie, zginą w czasie gotowania, smażenia, pieczenia czy duszenia. Wystarczy 70 stopni C, aby pozbyć się wszystkich niebezpiecznych patogenów.

Surowego mięsa przeznaczonego do zamrożenia także nie trzeba opłukiwać w zlewie pod bieżącą wodą. Najlepszym rozwiązaniem jest podzielnie świeżego mięsa na porcje, zapakowanie ich i schowanie do zamrażarki.

Zadbaj o higienę

Zawsze należy zadbać o czystość w czasie przyrządzania dań mięsnych. Warto zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki i dokładnie umyć płynem do naczyń wszystkie przybory kuchenne, które były używane w czasie gotowania i miały kontakt z surowym kurczakiem lub schabem. Warto przeznaczyć jedną deskę tylko do krojenia mięsa. Przed i po przyrządzaniu jedzenia należy dokładnie umyć ręce mydłem.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na kurczaka. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o mięsie.

Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Quiz. W sklepie mięsnym. Niejeden mięsożerca polegnie na pytaniu nr 3

Pytanie 1 z 10
Z czego powstaje szynka parmeńska?