Jak wybierać pojemniki do przechowywania żywności?
Pojemników do przechowywania żywności jest wiele. Z przegródkami, prostokątne, okrągłe, do użytku w mikrofalówce... Z plastiku, metalu, szkła. Zamykane próżniowo. Sprawdź, jakie wybrać.
Spis treści
- Pojemnik dopasuj do funkcji
- Sprawdzaj szczelność pokrywki
- Pudełka, w których można podgrzewać jedzenie w mikrofalówce
- Pudełka, które można przechowywać w lodówce
- Zwracaj uwagę na materiał, z którego zostało wykonane pudełko
Pojemnik dopasuj do funkcji
Wybierając pojemnik do przechowywania żywności, przede wszystkim trzeba określić, do czego dany pojemnik będziemy wykorzystywać. Do zup najlepsze są wyższe pudełka, do drugiego dania natomiast najlepsze są pudełka prostokątne i dość niskie. Do przechowywania gotowych śniadań nadają się pojemniki z przegródkami.
Sprawdzaj szczelność pokrywki
Zawsze sprawdzaj szczelność opakowania. Pokrywka powinna idealnie pasować do całości. Jeśli zamierzasz transportować płyny, to opakowanie musi być szczelne w 100 procentach.
Pudełka, w których można podgrzewać jedzenie w mikrofalówce
Niektóre pudełka mają na pokrywce zawór umożliwiający podgrzewanie w mikrofali zamrożonych produktów.
Pudełka, które można przechowywać w lodówce
Pudełka przeznaczone do lodówek zwykle są wyposażone w specjalną kratkę zapobiegającą wysychaniu wędlin lub serów.
Zwracaj uwagę na materiał, z którego zostało wykonane pudełko
Istotny jest też sam materiał, z którego wykonany został pojemnik. Jeśli jesteś miłośnikiem ekologii, to możesz postawić na pojemniki szklane (sprawdzają się głównie w domach, a raczej nie są praktyczne w transporcie). Jednak prym na rynku wiodą pudełka z tworzyw sztucznych. Zwracaj uwagę na adnotację, czy pudełko można wkładać do mikrofalówki oraz myć w zmywarce i czy tworzywo, z którego zostało wykonane nadaje się do kontaktu z żywnością.