Chili sin carne - przepis na bezmięsne chili!

2021-03-29
Chili sin carne
Autor: Shutterstock Chili w wersji bezmięsnej.
łatwy
45 min
4

Chili sin carne to bezmięsna odmiana popularnego chili con carne. Można je podawać jako danie obiadowe z ryżem lub w tortilli, podobnie jak jego „mięsny” odpowiednik. Chili sin carne to idealna potrawa dla wegetarian i wegan.

Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • papryka
  • mała marchewka
  • mały batat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz marchewkę, batata, cebulę i pokrój w kostkę.
  • W garnku rozgrzej olej, dodaj warzywa i przyprawy, duś kilka minut.
  • Dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory i sos sojowy, duś 30 minut lub dłużej. Podawaj z ryżem lub tortillami, posypane kawałkami awokado i kolendrą.