Ulubione ciasto Igi Świątek. Daje moc i odporność. Prosty przepis
Iga Świątek, tenisistka nr jeden na świecie, niepokonana od 23 meczy, jak każdy lubi dobre jedzenie. Choć w przypadku sportsmenki wyrażenie to nabiera dodatkowego znaczenia. Wszystko, co znajdzie się na talerzu tenisistki musi dać moc i odporność, nawet ulubione ciasto. Oto prosty przepis na zwycięstwo!
Dieta tenisistki
Tenis to niezwykle wymagający sport, mocno angażujący całe ciało sportsmenki. Potrzebna jest siła, wytrzymałość, zwinność, szybkość i odporność. Nagłe starty do piłki, długie wymiany, mocne serwy, wszystkie te sytuacje powodują również mniejsze i większe urazy, z którymi organizm tenisistki musi się szybko uporać.
Dlatego dieta sportowa musi odpowiadać na zwiększone zapotrzebowanie organizmu tenisistki. Zazwyczaj jest to około 2600 kcal rozłożone na 6 odpowiednio zbilansowanych posiłków. Często z takiej diety wyklucza się wszystkie możliwe alergeny, w tym glutenu, białka pszenicy oraz białek mlecznych i laktozy pochodzących z mleka krowiego. Ale dieta sportsmenki nie wyklucza drobnych przyjemności, jak kawałek brownie z gorzką czekoladą lub szarlotka z owsianą kruszonką. Dieta sportsmenki musi być zrównoważona. Średnio 20% energii pochodzi z białka, 50% z węglowodanów, a 30% z tłuszczów. Ciepłe i lekkostrawne posiłki zawierają sporą porcję warzyw.
- Warzywa
Wbrew powszechnym wyobrażeniom, sportowcy rzadko jedzą surowe warzywa. Zazwyczaj są to warzywa gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze, najczęściej pieczone lub grillowane, dzięki czemu ich wartość odżywcza ulega kondensacji. Ważnym dodatkiem są warzywa kiszone.
- Białko
Źródłem białka odzwierzęcego w diecie tenisistów jest mięso czerwone, drób, ryby, a także owoce morza. Coraz więcej sportowców bazuje tylko na białku roślinnym, które znajduje się w ziarnach roślin strączkowych, zbożach i grzybach. Warto zwrócić uwagę, że dietetycy sportowi komponując posiłki sięgają po różne gatunki mięsa czerwonego: wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i cielęcinę. Nabiał w diecie sportowca to przede wszystkim produkty poddane fermentacji: jogurty, kefiry, twarogi i sery dojrzewające.
- Węglowodany
Węglowodany odgrywają dużą rolę w diecie sportsmenki. To z nich czerpie energię i siłę. Dobrymi źródłami cukrów złożonych są warzywa okopowe, makarony pełnoziarniste, różne odmiany ryżu i kaszy oraz płatki zbożowe, w tym owsiane.
Ulubione ciasto Igi Świątek
Iga Świątek niewiele mówi o swojej diecie. I choć na Instagramie dzieli się z fanami mnóstwem zdjęć z treningu i zawodów, to rzadko zobaczymy tam, co je mistrzyni Roland Garros. Wiadomo tylko, że korzysta z cateringu dietetycznego. Właśnie na Instagramie pod jednym ze zdjęć z przygotowań do sezonu tenisowego Iga Świątek zamieściła wyjątkowe podziękowanie dla dostawcy diety sportowej właśnie za szarlotkę. Jak się okazuje to ulubione ciasto mistrzyni tenisa.
Zobacz przepis na mistrzowską szarlotkę, ulubione ciacho Igi Świątek: Dietetyczna szarlotka owsiana bez mąki pszennej - jesz ile chcesz
Jeszcze więcej szarlotek w galerii
Jeśli tak jak Iga Świątek lubicie szarlotkę, to koniecznie wypróbujcie super przepisy na pyszny jabłecznik: